Za BiH novi kredit od 360 miliona od MMF-a i 300 miliona od EK i Svjetske Banke

Bez autora
Jul 12 2012

Premijer Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić vjeruje da će biti sklopljen novi aranžman Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i da bi uz 360 miliona eura od MMF-a za dvije godine, za BiH bilo odblokiralo i 100 miliona eura od Evropske komisije i 200 miliona eura od Svjetske banke. Prethodni aranžman je bio oko milijardu i 200 miliona eura, ali u razgovorima s delegacijom MMF-a mislim da se nama u naredne dvije godine stavlja na raspolaganje iznos od 360 miliona eura, koliko smo i povukli, uz podršku Svjetske banke i Evropske komisije, a s mogučnošću da se taj aranžman produži i za treću godinu. Suprotno skepticizmu, i prethodnih dana zvaničnim izjavama u RS da postoji rezervna varijanta u vidu ruskih banaka, a MMF bi već u septembru mogao da odobri novi aranžman za BiH, kada bi bila isplaćena i prva tranša kredita, a druga tranša bi trebala biti isplaćena u decembru ove godine.

Za BiH novi kredit od 360 miliona od MMF-a i 300 miliona od EK i Svjetske Banke Aleksandar Džombić vjeruje da će biti sklopljen novi aranžman Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i da bi uz 360 miliona eura od MMF-a za dvije godine, za BiH bilo odblokiralo i 100 miliona eura od Evropske komisije i 200 miliona eura od Svjetske banke.
 
„Prethodni aranžman je bio oko milijardu i 200 miliona eura, ali u razgovorima s delegacijom MMF-a mislim da se nama u naredne dvije godine stavlja na raspolaganje iznos od 360 miliona eura, koliko smo i povukli, uz podršku Svjetske banke i Evropske komisije, a s mogučnošću da se taj aranžman produži i za treću godinu“, rekao je Džombić za banjalučku Alterantivnu televiziju, prenosi portal Vijesti.ba.
 
Suprotno skepticizmu, i prethodnih dana zvaničnim izjavama u RS da postoji rezervna varijanta u vidu ruskih banaka, najavio je i da bi MMF već u septembru mogao da odobri novi aranžman za BiH, kada bi bila isplaćena i prva tranša kredita, a druga tranša bi trebala biti isplaćena u decembru ove godine.
 
„Kako sada stoje stvari, MMF bi mogao donijeti odluku o aranžmanu u drugoj polovini septembra i prvu tranšu isplatiti nekoliko dana poslije toga, a drugu tranšu u decembru“, kazao je Džombić koji vjeruje da neće biti problema ni s FBiH u ispunjavanju uvjeta za novi stand-by aranžman i da su mjere prihvatljive za sve te da će uspjeti usaglasiti pismo namjera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik